Praatavond deel 3: Infrastructuur

24 mei 2019 | Supporters

Ook het aspect infrastructuur/veiligheid kwam aan bod tijdens de praatavond, hieronder een overzicht en de video.

Veiligheid thuistribunes

Operational manager Joost Depreux: “Afgelopen seizoenen zagen we tijdens de topwedstrijden supporters van de tegenstander opduiken tussen de KVO-supporters in de thuistribunes. Dat is bijzonder frustrerend om te zien, zowel voor de fans als voor ons. In het verleden werden de bezoekende fan(s) die zich provocerend gedroeg(en) ten opzichte van het thuispubliek telkens vervolgd door de politie.
Om de screening vanuit KVO te optimaliseren, introduceren we vanaf volgend seizoen een nieuw systeem. Abonnees en/of gekende KVO-fans kunnen tot 4 tickets aankopen op 1 naam voor alle beschikbare tribunes. Wij zetten preventief in op screening van de fans maar de fans moeten er zich ook van bewust van zijn dat zij een belangrijke rol spelen. Als zij één van hun tickets doorgeven aan fans van de tegenpartij zijn zij ook mede-verantwoordelijk. En dat is de voorbije seizoenen meermaals gebeurd. Samen willen we zoveel mogelijk KVO-gezinde supporters in de thuistribunes zien.”
“Een niet-abonnee die tickets wil kopen in een KVO-tribune én niet geregistreerd staat in onze database als KVO-fan, kan voor topwedstrijden slechts één ticket per persoon aankopen en dat enkel in de A/E tribune. Daarom worden vanaf volgend seizoen de A- en E-tribune omgedoopt tot een actietribune voor de neutrale voetballiefhebber. Gedurende het seizoen zullen er in deze tribune ook gerichte fanacties ( zoals Dag van de toerist,...) gehouden worden om de neutrale voetbalfans een zitje te geven in ons stadion. Let wel: Dit worden geen extra bezoekersvakken, maar dus wel neutrale vakken waar kleuren van de bezoekers niet worden toegelaten.”

De E-tribune wordt een neutrale actietribune

Safe standings (staantribune die kan worden omgevormd tot zitjes)

Operational manager Joost Depreux: “Hier stellen zich twee problemen: 1) de kostprijs voor de hele C-tribune bedraagt € 180.000. 2) Uit de enquête bleek dat vooral abonnees in de C2 voorstander zijn van safe standings, in de C1 en C3 is dat veel minder een gespreksonderwerp. Daarom speelden we met het idee om enkel in de C2 safe standings te voorzien. Die kostprijs zou dan € 60.000 bedragen. Maar daar stelt zich één groot probleem: de voetbalwetgeving stelt dat ofwel de volledige tribune moet worden opgevormd, ofwel niets. Eén vak (hier de C2 dus) binnen een tribune kan niet, tenzij er een volledig apart compartiment wordt opgetrokken. We botsen hier dus op de limieten van de wetgeving. Daarom zal de invoering van safe standings zeker nog niet voor de nabije toekomst zijn.”

"Safe Standings enkel in de C2 mag niet"

Banners C-tribune

Operational manager Joost Depreux:  “Sponsors betalen veel geld om hun boodschappen te zien verschijnen op de ledboarding. Het is dus normaal dat er bovenop de ledboarding geen spandoeken mogen worden gehangen. Er zijn echter verschillende mogelijkheden om banners op te hangen in de C-tribune. Zo kunnen er banners tegen de muur bovenaan de C2-tribune opgehangen worden, daar waar nu het ‘Wèreldploegsje-spandoek’ hangt. Daarnaast kunnen er banners opgehangen worden aan de relingen van de trappen en aan de relingen achter doel. Supportersvlaggen rond de boarding hangen kan zolang de boodschappen op de boarding leesbaar blijven voor alle toeschouwers. We zijn ook bereid om mee te werken aan oplossingen om nog meer spandoeken op te hangen. We denken hierbij bijvoorbeeld aan de lange zijde langs de hoofdtribune.”

Pyrotechnisch materiaal

Operational manager Joost Depreux:  “Supporters kunnen zich op veel manieren uiten en voor sfeer én ambiance zorgen in ons stadion. Maar het gebruik van pyrotechnisch materiaal is in geen enkel Belgisch voetbalstadion toegestaan volgens de nationale voetbalwet. Tijdens de thuiswedstrijden controleren de stewards en drie cameramensen de tribunes. Ook de bezoekende fans worden gecontroleerd. Zij worden vanuit de commandopost in het stadion in de gaten gehouden door de federale politie. Indien er pyrotechnisch materiaal in het thuis- of bezoekersvak gebruikt wordt, dan traceren we de strafbare fan(s) door gebruik te maken van de camerabeelden. De daders worden door de politie vervolgd en gesanctioneerd met een geldboete. Als de daders niet geïndentificeerd kunnen worden, moeten wij als club zélf de boete ophoesten.
Maar wij zijn ervan overtuigd dat supporters op een alternatieve en creatieve manier ook voor sfeer kunnen zorgen. Vanuit KVO steunen we dan ook alle ludieke supportersacties zoals die in het verleden al plaats vonden. Indien de supportersclubs een actie op poten willen zetten zullen wij hen ,rekening houdend met de veiligheid, steunen. Wij zijn vragende partij om samen acties uit te werken en financierden in het verleden ook zélf al acties. Met het enthousiasme van de fans willen we samen zorgen voor een veilige en sfeervolle Versluys Arena.”

Plannen nieuwe D-tribune

Operational manager Joost Depreux:  “De plannen om een nieuwe D-tribune te plaatsen werden in april bekend gemaakt. Maar eerst moeten wij samen zitten met andere partners zoals de stad Oostende, die eigenaar van de grond is. Naast een ruimere capaciteit voor de fans zou er ook een meetingcentrum komen voor bedrijven. Het project zou volledig gedragen worden door privé-investeerders en zou KVO dus niets kosten. Integendeel, het zou opbrengen.”

Het nieuwe project zou KVO niets kosten, integendeel

Vernieuwd oefencomplex ‘De Schorre’

Operational manager Joost Depreux: “De opening van ons nieuw oefencomplex staat begin augustus gepland. Het nieuwe trainingscomplex bestaat uit twee bouwlagen met kleedkamers, burelen, kiné-zaal, vergaderruimte, fitnessruimte en een indoor revalidatiezaal. Daar waar de spelers tot nu toe slapen in hun wagens, zullen ze dat nu in de voorziene slaapruimtes doen. De totale bouwoppervlakte bedraagt 1.200 m².”

Begin augustus openen we het nieuw oefencomplex