KVO neemt afscheid van Yves Vanderhaeghe

19 sep 2017 | Sportief

KV Oostende heeft besloten om een einde te maken aan de lopende samenwerking met zijn coach Yves Vanderhaeghe. Deze conclusie komt er na een nieuwe evaluatie na de verloren wedstrijd tegen AA Gent afgelopen zondag. “Dit is geen prettige beslissing, maar Yves beseft ook dat we in de huidige situatie geen andere keuze hebben. De voorbije wedstrijden zagen we geen signalen dat er een positieve kentering zit aan te komen. Met een 1 op 21 kunnen we echt niet anders.” meent voorzitter Marc Coucke. KV Oostende wenst Yves Vanderhaeghe uitdrukkelijk te bedanken voor zijn schitterende werk de voorbije jaren.
Assistent-trainer Adnan Custovic neemt voorlopig de rol van hoofdcoach over.   

In interviews voor de wedstrijd tegen KV Mechelen gaven voorzitter Marc Coucke en sportief directeur Luc Devroe nog aan dat het vertrouwen in Yves Vanderhaeghe zou behouden blijven tot aan de nieuwe evaluatie na 10 speeldagen. Een oprechte uitspraak om de coach in alle rust en sereniteit naar oplossingen te laten zoeken voor de mindere seizoenstart. Maar na het gelijkspel in Mechelen en de nederlaag tegen AA Gent drong een andere beslissing zich op. “We hoopten dat ons signaal toen een gunstige flow zou teweegbrengen en de stress in de ploeg zou kunnen wegnemen,” meent de voorzitter. “Maar in beide wedstrijden bleek dat dit niet voldoende was om het tij te keren. We zagen geen positieve evolutie in het spel en in de resultaten. De voorbije dagen hebben we dan een aantal gesprekken gehad, waaruit blijkt dat er echt geen andere oplossing meer mogelijk was.”

Onder Yves Vanderhaeghe zette KV Oostende enorme stappen richting de subtop van het Belgische voetbal. Met offensief en aantrekkelijk voetbal behaalde de club twee seizoenen op rij Play-off 1. De bekerfinale en de kwalificatie voor de voorrondes van de Europa League waren twee absolute hoogtepunten uit de geschiedenis van KV Oostende.  

De dubbele Europese confrontatie met de Franse topclub Marseille zorgde dit seizoen nog voor hoge verwachtingen, maar in de competitie bleef de ploeg ondermaats presteren en is het nog steeds wachten op een eerste overwinning. “We hadden echt gehoopt dat we met Yves een lange tijd konden doorgaan als coach. Hij schreef met de club ongetwijfeld het mooiste hoofdstuk uit de geschiedenis van KV Oostende. En dat vergeten we niet. Vandaar ook dat we de coach al die tijd zijn blijven steunen. Persoonlijk had ik ook altijd een zeer goeie band en open gesprekken met Yves Vanderhaeghe. Maar we moeten deze beslissing nemen in het belang van de club.” 

Adnan Custovic krijgt kans als hoofdcoach-ad interim tegen Union

In de vooravond hadden we ook al een gesprek met assistent-trainer Adnan Custovic. Hij neemt in eerste instantie de taken van Yves Vanderhaeghe over voor de bekerwedstrijd tegen Union. We geven hem de kans om zijn eigen accenten te leggen en zullen aan de interland-break met hem een eerste evaluatie maken,” aldus sportief directeur Luc Devroe. “Daarna nemen we verdere beslissingen. Prioritair is nu het vuur opnieuw in de ploeg te krijgen en zo snel mogelijk met een aantal overwinningen van die laatste plaats weg te komen. En uiteraard willen we in eerste instantie een ronde verder in de bekercompetitie. Dus willen we een scherp KVO zien morgen tegen Union.”

Samen met Adnan Custovic blijft ook de rest van de technische staf op post. Zij moeten KV Oostende de komende competitiewedstrijden tegen KRC Genk, KV Kortrijk en Club Brugge weer op de rails krijgen.
“Sportief geen makkelijke wedstrijden,” weten zowel Luc Devroe als voorzitter Marc Coucke. “Maar dat bestaat ook niet meer als je op deze plaats in het klassement staat. Ondanks het vertrek van Dimata en Marusic hebben we toch voldoende kwaliteit in deze kern om hogerop te klimmen in het klassement. We rekenen nu volop op het eergevoel van onze spelers om te tonen dat we het voetballen helemaal niet verleerd zijn.”

Ten slotte wil de directie van de club beklemtonen dat KV Oostende met trots en dankbaarheid terugblikt op de periode met Yves Vanderhaeghe als coach. We wensen Yves alvast te bedanken voor zijn inzet, gedrevenheid en positieve houding de voorbije seizoen tot op vandaag zelfs. We zijn ervan overtuigd dat hij nog veel mooie momenten aan zijn trainerscarrière zal kunnen toevoegen.