KVO en Hugo Broos zetten punt achter samenwerking

29 apr 2019 | Sportief

Na een interne overlegmeeting hebben KV Oostende en zijn sportief directeur Hugo Broos besloten om de samenwerking met onmiddellijke ingang stop te zetten. KV Oostende maakt onder leiding van voorzitter Frank Dierckens werk van de herstructurering van zijn sportieve cel. Hugo Broos ziet daarin voor zichzelf niet langer een rol weggelegd en wil, in het belang van de toekomstige werking, daarom ook niet langer vasthouden aan zijn functie als technisch/sportief directeur. “We stellen vast dat beide partijen een andere visie hebben op het sportieve beleid en dan moeten we gewoon als volwassen mensen eerlijk zijn met elkaar,” motiveren Broos en KV Oostende deze beslissingen. Als coach laat Hugo Broos voor de rest van het seizoen de taak ook over aan Franky Van der Elst en zijn assistenten.

Voor KV Oostende staat dit seizoen niets meer op het spel. Na het gelijkspel tegen Charleroi lijkt de finale van Play-Off 2 wel heel ver weg. Daarom maakt de club volop werk van de voorbereidingen op het volgend seizoen. Voorzitter Frank Dierckens nam de voorbije weken uitvoerig de tijd om elk departement te analyseren en de toekomst van KVO opnieuw uit te tekenen. “Het is mijn grootste zorg dat KV Oostende volgend seizoen vooral sportief beter uit de verf komt ”, meent de voorzitter. “Naast het veld zijn we uitstekend gestructureerd in onze dagelijkse werking. Maar we hebben een aantal ideeën om ook de sportieve cel te optimaliseren, om op lange termijn weer succesvol te zijn en daarover heb ik met Hugo Broos gesproken.”

KV Oostende wil kortere, directe lijnen tussen het beleid, de sportieve staf en de spelersgroep. Een technisch-sportief comité, onder toezicht van voorzitter Dierckens, zal over scouting, transfers en de sportieve visie op middellange termijn beslissen. De nieuwe hoofdcoach krijgt de dagdagelijkse leiding over alles wat het eerste elftal betreft. De voorzitter en CEO Patrick Orlans zullen dan weer nauwer in verbinding staan met de volledige omkadering van de A-kern.

Sportieve technische cel zonder technisch directeur
Concreet is er dus geen plaats meer voor een zuivere sportief directeur die de dagelijkse leiding op het trainingscomplex De Schorre in handen neemt. Om die reden neemt KV Oostende dan ook afscheid van Hugo Broos. “Met een man zoals Hugo Broos kan je alleen maar werken in een functie als trainer of technisch directeur”, meent Frank Dierckens. “Iemand met zo’n palmares en staat van dienst kan je niet dwingen om onder een CEO en voorzitter te werken in een structuur zoals wij die nu voor ogen hebben. Daarom nemen we beter als vrienden afscheid van elkaar.”

Hugo Broos was sinds maart 2018 aan de slag bij KV Oostende. Hij kwam de club versterken in een moeilijke overgangsperiode. Broos leverde prima werk in weinig evidente omstandigheden. “We zijn hem daar ook dankbaar voor. Hugo bouwde het scoutingsapparaat uit bij KV Oostende. Hij herleidde met strakke hand het sportieve budget tot de juiste proporties die passen bij deze club. Met Wout Faes en Goran Milovic zorgde hij ook voor spelers die zich manifesteerden bij KV Oostende, hoewel er ook anderen waren die toch beneden de verwachtingen bleven, maar daar kan je Hugo niet op afrekenen. Ook sportief zorgde hij de voorbije weken met zijn groep toch voor betere resultaten. Alleen willen we voortaan op een andere manier werken.”

De sportief directeur neemt meteen afscheid van KV Oostende omdat hij de voorbereidingen op het nieuwe seizoen niet in de weg wil staan. “Het is jammer, want ik voelde me goed in deze job. De plannen voor de uitbouw van een vernieuwde, evenwichtige en competitieve kern liggen klaar. Aan de voorzitter en de vernieuwde sportieve cel om die nu te concretiseren of om andere keuzes te maken. Als er een verschil in visie is, dan moet je dat niet langer rekken dan nodig. Je moet dit gewoon respecteren. Ik heb gedaan wat mogelijk was binnen de grenzen die er waren bij KV Oostende en wees gerust, deze club heeft nog altijd de middelen van een goeie middenmotor in de Pro League.”

Voorlopig nog drie namen van coaches op de shortlist
In eerste instantie maakt KV Oostende werk van de aanstelling van een nieuwe hoofdcoach. Binnen de twee weken wil de voorzitter de knoop hierover doorhakken. Er ligt nog een shortlist op tafel met een drietal namen, daarbij ook namen die nog nergens eerder werden genoemd. 
Zodra de nieuwe coach bekend is, zal ook hij nauw betrokken worden met de samenstelling van de nieuwe kern. “In die optiek lopen er al een aantal gesprekken met enkele interessante versterkingen. Een sterke defensieve middenvelder, een creatieve aanvallende middenvelder en een aanvaller zijn onze absolute prioriteiten”, weet voorzitter Dierckens.

Aanvoerder Zarko Tomasevic mag meteen vertrekken
Vanavond bereikte KV Oostende ook een overeenkomst over de ontbinding van het contract van  Zarko Tomasevic. De Montenegrijn mag de club meteen verlaten, aangezien zijn contract toch afliep.  KV Oostende wil zijn aanvoerder bedanken voor zijn inzet en inbreng de voorbije drie seizoenen. Hij speelde 60 wedstrijden voor de club en lag mee aan de basis van de mooie campagne in het seizoen 2016-2017, waarin KVO de bekerfinale speelde en een Europees ticket bemachtigde.

Zarko Tomasevic vertrekt met onmiddellijke ingang