Interview vd Week: Mamadou Thiam

18 nov 2020 | Sportief

Een kleine maand geleden ondertekende de Franse Senegalees Mamadou Thiam na een testperiode een tweejarig contract bij KV Oostende. De polyvalente aanvaller speelde echter een jaar geen competitievoetbal meer en moest eerst fysiek sterker worden vooraleer hij aanspraak maakte op een plekje in de selectie. Bijna één maand later verloor Thiam vier kilo en die eerste selectie zal wellicht niet lang meer op zich laten wachten.

Vier kilo verloren op een maand tijd, je hebt duidelijk hard gewerkt.
“Ik ben blij dat KVO mij de kans geeft om mezelf weer te bewijzen en ik wil hen dan ook bedanken voor het vertrouwen. Dat kan enkel maar door hard te werken en zo snel mogelijk weer scherp te staan. Omwille van de competitiestop tijdens de eerste lockdown en het feit dat ik vanaf de zomer geen club meer had, kwam ik enkele kilo’s bij, maar die zijn er nu quasi allemaal weer af. Ik voel me weer voetballer dankzij KVO.”

Je laatste officiële wedstrijd dateert inderdaad al van meer dan één jaar geleden.
“Ik kende 2,5 goede seizoenen bij Barnsley, maar na een trainerswissel kwam ik er niet meer aan de bak. Een moeilijke periode, maar ik ben blij dat die achter de rug is. Ik kon in het tussenseizoen naar Qatar, maar ik had geen zin om me op 25-jarige leeftijd daar al sportief te begraven. Gauthier Ganaye kende mij nog van in Barnsley en hij vroeg me om te komen testen in Oostende. Ik trainde hier enkele weken mee en uiteindelijk versierde ik een contract.”

Thiam speelde 3 seizoenen voor FC Barnsley
Je kwam hier, naast Gauthier, nog enkele oude bekenden tegen.
“Cameron McGeehan ken ik vrij goed, we promoveerden met Barnsley samen naar de Championship. Hij praat slechts enkele woordjes Frans, maar ik kan me behoorlijk uit de slag trekken in het Engels. Met Toby Sibbick trainde ik ook enkele maanden samen en Makhtar Gueye is dan weer een landgenoot. We kenden elkaar niet, maar nu probeer ik hem als ‘oudere broer’ wat te begeleiden. Hij is een goede speler, maar moet ook nog zaken leren. Ik sta hem bij met raad en daad en ik hoop om snel samen met hem op het veld te staan.”

Intussen ken je wellicht ook de overige ploegmakkers al?
“Van zodra ik hier toekwam als testspeler ben ik schitterend opgevangen: door de staf en de spelers, maar ook door Team Manager Bart Brackez. Hij begeleidde me waar nodig en daar ben ik hem dankbaar voor. Ik ben ook blij dat mijn vrouw en kind hier bij mij kunnen wonen. Je gezin dicht bij je hebben, maakt het toch allemaal iets eenvoudiger. Ook omwille van hen wou ik absoluut in Europa blijven spelen. Ik groeide op in Parijs en dat is slechts op een drietal uurtjes rijden van Oostende. In deze covidperiode blijven we echter veilig thuis.”

Je speelde al mee in twee oefenwedstrijden en je scoorde ook twee keer.
“Klopt, zowel tegen Zwevezele als tegen Dunkerque kwam ik tot scoren. Dat is goed voor mijn zelfvertrouwen en ik kijk er al naar uit om hier mijn eerste officiële doelpunt te scoren. Ik voel dat ik stilaan klaar ben voor het ‘echte’ werk. Daarom nog als basisspeler, maar wel om in te vallen. We zullen zien of ik zaterdag tegen Antwerp een eerste keer de selectie haal.”

Als je scoort, zul je dan ook je opmerkelijke ‘karatemove’ doen zoals bij Barnsley wel eens gebeurde?
“Je bedoelt mijn ‘Lutte Sénégalaise’ (lacht)? Dat is een Senegalese gevechtssport, vergelijkbaar met Wrestling. Het is de populairste sport in Senegal, zelfs meer dan voetbal. Een vriend van mij is er professional in en als ‘gimmick’ imiteer ik hem als ik een doelpunt scoor. Of ik dat bij KVO ook zal doen? Hopelijk komen jullie dat snel te weten (lacht).”

Thiam klaar om zijn 'Lutte Sénégalaise' te doen na een doelpunt