Interview vd Week: Fashion Sakala

06 jan 2021 | Sportief

Fashion Sakala is aan zijn derde seizoen bezig bij KV Oostende. Vorig seizoen kwam hij acht keer tot scoren, dit seizoen zit hij aan de helft van dat aantal. Maar hij wil beter doen dan vorig seizoen en het seizoen afsluiten – bij KVO – met minimaal tien doelpunten.

Die doelpunten zijn echt wel een drijfveer voor jou hé.
“Als aanvaller wil je toch vooral goals maken. Maar dat wil niet zeggen dat ik mijn ploegmakkers geen goals gun hé. Op OH Leuven stond Makhtar beter geplaatst dan mij dus ik gaf hem de bal. Uiteindelijk is een overwinning als team belangrijker dan mijn doelpunten. Maar als ik de kans krijg om te trappen, dan doe ik dat. Als aanvaller word je ook afgerekend op je aantal doelpunten.”

En daarbij horen ook strafschoppen.
“Die vraag zag ik aankomen, maar dat akkefietje met Makhtar is al lang uitgepraat hoor. Ook hij is een aanvaller en wil scoren, maar het belangrijkste is dat we de drie punten pakten in die wedstrijd. Er is niets blijven hangen tussen ons, op training zijn we de beste maatjes.”

Je bent intussen aan je derde seizoen hier bezig. In dit nieuwe KVO ben je stilaan een ‘ancien’.
“En toch word ik dit jaar nog altijd maar 24 (lacht). Maar het klopt wel dat ik enorme stappen heb gezet sinds ik hier toekwam. Ik wil mezelf constant verbeteren. Dat doe ik door veel en hard te trainen, te luisteren naar de raad van de trainers, maar ook door video’s te bekijken. Vooral van mijn grote idool Christiano Ronaldo.”

Fashion Sakala hier met Brecht Capon, één van de enige spelers die al langer bij KVO speelt dan de Zambiaan
Je contract loopt wel af in juni en intussen word je al gelinkt aan clubs uit het Midden-Oosten.
“Tijdens de winterbreak kreeg ik op social media opeens berichten van KVO-fans met de vraag of de berichten in de pers klopten. Daar stond dat ik mijn laatste wedstrijd voor KVO had gespeeld en dat ik in januari vertrok. Maar eerlijk gezegd, ik weet niets van die interesse. En als ze mij al zouden willen aantrekken in januari, dan nog moeten ze eerst met KVO praten over een transfersom. Maar goed, ik denk dat ik té jong ben om al naar het Midden-Oosten te trekken. Het sportieve primeert nog steeds boven het financiële. Maar goed, zeg nooit ‘nooit’ in het leven.”

Maar blijft wel dat je contract in juni afloopt. Speel je volgend seizoen nog bij KV Oostende?
“Zoiets kun je in het voetbal nooit zeggen. Maar het is geen geheim dat ik me goed voel in Oostende. Ik heb een goede band met de supporters en de medewerkers, ik hou van de stad, … Dus ik sluit zeker niet uit dat ik hier een nieuw contract onderteken. De gesprekken zijn lopende, we zien wel wat er uit de bus komt. Intussen focus ik vooral op het spelletje zelf. Er wacht ons een drukke en bepalende januarimaand. Op het einde van de maand weten we of we naar boven of naar onder moeten kijken. Maar met deze groep heb ik er alle vertrouwen in dat we de nodige punten zullen pakken.”

Als je een droomclub mag kiezen waar je ooit wil spelen, dewelke zou dat zijn?
“Easy, Real Madrid (lacht zijn tanden bloot)! Het is de grootste club ter wereld en mijn grote idool Christiano Ronaldo speelde er. Dat Sergio Ramos daar de strafschoppen voor zijn rekening neemt? Ach, ik zou dan eens een praatje met hem doen (lacht). Nee, alle gekheid op een stokje, mijn focus ligt nu op KVO en we zien wel wat er verder gebeurt. Laat ons zaterdag eerst maar winnen van Charleroi.”