Frank Dierckens neemt fakkel over van Peter Callant

18 feb 2019 | Sportief

Na iets meer dan één jaar voorzitterschap bij KV Oostende heeft verzekeringsmakelaar Peter Callant besloten om zijn functie over te dragen aan Frank Dierckens, één van zijn ondervoorzitters. Dierckens is als CEO van Diaz Sunprotection al drie seizoenen sponsor van KV Oostende. Begin dit seizoen nam hij al 10% aandelen van Peter Callant over en nu engageert de ondernemer uit Tielt zich nog verder bij de club. Hij wordt hoofdaandeelhouder en ook voorzitter. Peter Callant wil zich na een zeer intens jaar opnieuw meer kunnen toeleggen op zijn verzekeringsbedrijf.

Voor de buitenwereld zal het nieuws van de voorzitterswissel even verrassend komen als de overname van KV Oostende bijna dag op dag 1 jaar geleden. Na 12 fysiek en mentaal zeer intensieve maanden heeft KVO-voorzitter Peter Callant besloten om zijn functie neer te leggen. Hij geeft de fakkel door aan Frank Dierckens, die het voorbije seizoen al ondervoorzitter van de club was geworden.

Deze functie-overdracht is een bewuste keuze van de aftredende voorzitter om zakelijke redenen. Callant wil zich enerzijds opnieuw 100% kunnen focussen op zijn eigen bedrijf, anderzijds effent hij graag de weg om de financiële basis van KV Oostende nog te versterken. Frank Dierckens neemt niet alleen de functie van voorzitter over. Hij verwerft ook alle aandelen van Peter Callant en voert meteen een kapitaalsverhoging door.

Sterke basis gelegd, nu verder verankeren

KV Oostende heeft begrip voor de keuze van Peter Callant en dankt zijn uittredende voorzitter voor het ongelofelijke werk dat hij de voorbije 12 maanden heeft verzet. De club heeft zijn eigen, herkenbaar #KVODNA versterkt. Ondanks het mindere seizoen is de band met de supporters nauwer geworden, de dagelijkse werking verloopt nu nog meer gestructureerd en ook de KVO-jeugdwerking is een nieuwe weg ingeslagen met een duidelijke visie. Er is dus een pak werk verzet.

Peter Callant, uittredend voorzitter: “Het voorzitterschap van KV Oostende heb ik altijd met volle inzet op mij genomen. Vandaag mogen we trots zijn op wat er extra-sportief is gerealiseerd. We maakten ook sportief de goeie keuzes op het vlak van coaching-staf en management. Maar de voorbije weken is gebleken dat de combinatie met mijn functie als CEO van Callant Verzekeringen & Financieel Advies steeds zwaarder zou worden. De transferperiode, het licentiedossier, de budgetcontrole, de uitbouw van het team, het businessnetwerk en de uitgebreide extra-activiteiten zijn allemaal wat veel geworden. Bovendien kunnen we KVO nu financieel nog sterker maken. Frank Dierckens zal het laatste luik van de sanering binnen de club rond maken en kan daarna voortbouwen op de basis die we afgelopen jaar hebben gelegd. Ik moet hem bedanken dat hij de leiding wil nemen om die stap naar het volgende niveau te zetten. KVO zal altijd op mij kunnen blijven rekenen als sponsor. Zelf leg ik me nu opnieuw toe op de expansie van Callant Verzekeringen en Financieel Advies, waar we ook voor een nieuwe overname staan.”

Frank Dierckens is al langer verbonden aan KV Oostende. In het seizoen 2015-2016 maakte hij kennis met de club, toen KVO voor het eerst play-off 1 speelde in het Schierveldestadion van SV Roeselare. Hij raakte onmiddellijk gecharmeerd door de sfeer en de mogelijkheden van de club en sloot met algemeen directeur Patrick Orlans meteen een centurion partnership af. Intussen is zijn bedrijf Diaz Sunprotection, gespecialiseerd in raamdecoratie en zonnewering, één van de belangrijkste (shirt)sponsors geworden. Toen gewezen voorzitter Marc Coucke KV Oostende over liet, kocht Frank Dierckens 5% van de aandelen, later nam hij nog eens 5% extra over van Peter Callant. Op vraag van Patrick Orlans kwam hij de club intussen ook versterken als ondervoorzitter. Nu wordt de Tieltse ondernemer dus hoofdaandeelhouder en voorzitter van KV Oostende.

Als voetballiefhebber had ik altijd al de ‘goesting’ om me verder te engageren in een club. Betrokken zijn bij de ontwikkeling van een visie, deel uitmaken van de structuur en beslissingen nemen. Dat engagement vloeit voort uit mijn geloof in de rendabiliteit van een voetbalclub en de kracht om via de sport ook zakelijk progressie te maken. KV Oostende kan met de gezonde ondernemersgeest van een aantal betrokken mensen een vaste waarde worden in de subtop van de Belgische Pro League.”

Kapitaalsverhoging met toekomstperspectief

 

De nieuwe voorzitter zal in nauwe samenwerking met CEO Patrick Orlans, de KVO-directie ( Wim Dezutter, Hugo Broos, Tine De Groote, Wim De Meyer) en de andere aandeelhouders (projectontwikkelaar Bart Versluys en ondernemer Gino Vanderhaeghen) het werk van zijn voorgangers Marc Coucke en Peter Callant op een gedreven manier voortzetten.


Marc Coucke bracht ons als KV Oostende de enorme ambitie bij. Hij leerde ons hoe een club als KVO ook aantrekkelijk kon zijn voor zakelijke partners. Daar zijn we hem enorm dankbaar voor. Onder Peter Callant bleef het succes van dat enorme businessnetwerk intact, maar we moesten onze ambitie bijschaven en strikt het budget gaan respecteren. We hebben de club op de juiste manier gesaneerd en gestructureerd. Alle credits hiervoor aan mijn voorganger, die een ontzettend moeilijke opdracht had. Maar het is hem gelukt. Hij gaf KV Oostende een nieuwe identiteit, jong, Belgisch, hard werken, de club van de volkse fan én van de zakenman. Tegen eind dit seizoen moeten we die sanering  afgewerkt hebben en opnieuw aan de uitbouw van KVO denken. Daarom zullen we ook een kapitaalsverhoging uitvoeren, zodat deze club toch groeiperspectieven behoudt. We moeten drijven op eigen inkomsten door verstandige beslissingen te nemen en een meerwaarde te realiseren via een doordacht transferbeleid.

Frank Dierckens is ervan overtuigd dat zijn ervaring als ondernemer ook in het voetbalbedrijf KV Oostende van pas zal komen. “Met Diaz Sunprotection behaalden we mooie resultaten met beperkte middelen. Vanuit een klein atelier zijn we als éénmanszaak 18 jaar geleden begonnen. Intussen produceren we 100% Belgisch, werken we internationaal -tot zelfs in China- vanuit drie vestigingen met 103 mensen. Ik ben er van overtuigd dat we met KV Oostende op eenzelfde manier kunnen groeien. We zijn geen Club Brugge of Standard, maar moeten wel hoger mikken dan de voorbije twee seizoenen.“

De voorzitterswissel zal geen enkele invloed hebben op de dagelijkse algemene en sportieve werking van KV Oostende. CEO Patrick Orlans blijft de lijnen van de club uitzetten met dezelfde groep medewerkers. Ook CFO Wim Dezutter, die deeltijds is verbonden aan het bedrijf van de uittredende voorzitter en een KVO-hart heeft, zal zijn taken binnen KV Oostende voortzetten.

Patrick Orlans, CEO van KV Oostende: “Alles blijft bij het oude, zoals we gewerkt hebben onder Marc Coucke en zoals we met het volledige team ook onder Peter Callant deze club hebben gediend. Deze voorzitterswissel is er ééntje uit louter praktische overweging en in het algemeen belang van de toekomst van KV Oostende. Het siert Peter Callant dat hij in alle eerlijkheid en openheid aan zijn collega-aandeelhouders en aan de directie te kennen heeft gegeven dat we naar andere oplossingen moeten zoeken om het beleid van KV Oostende voort te zetten. Het is een enorm slopend jaar geweest. De partners en fans hebben er volgens mij weinig van gemerkt, los van de sportieve resultaten. KVO is KVO gebleven of beter… nog meer KVO geworden, met een duidelijke identiteit. Met Frank Dierckens als nieuwe voorzitter ben ik ervan overtuigd dat we zowel zakelijk als sportief een rol van betekenis zullen blijven spelen. Wij zijn ‘preus’ op KVO.”