Doelman Fabrice Ondoa van Sevilla FC naar KV Oostende

27 jun 2018 | Sportief

De Kameroener Fabrice Ondoa wordt de nieuwe doelman van KV Oostende. Ondoa is 22 jaar en komt over van het Spaanse Sevilla FC. Hij verzamelde al 35 interlands voor Kameroen en was onder Hugo Broos de vaste doelman tijdens de Africa Cup in 2017, waar hij een belangrijk aandeel had in de Afrikaanse titel van de Ontembare Leeuwen. Bij KV Oostende moet hij de concurrentie voor een basisplaats aangaan met William Dutoit. Ondoa ondertekende een contract voor vier seizoenen.

Fabrice Ondoa is opgegroeid binnen de Samuel Eto’o Academy in Kameroen en kwam in 2009, op zijn 13de, naar Europa om zijn voetbalopleiding te voltooien in La Masia, het succesrijke opleidingscentrum van FC Barcelona. Met het oudste jeugdteam van FC Barcelona werd hij kampioen en won hij de Uefa Youth League. Ondoa groeide door naar het tweede elftal van Barcelona. Daarna trok de Kameroener naar Gimnastic uit de Spaanse Segunda Division. Via deze tussenstop belandde hij uiteindelijk bij Sevilla FC, waar hij door omstandigheden weinig aan spelen toe kwam.

Intussen had de jonge doelman zich wel opgewerkt tot de nummer 1 bij de nationale ploeg van Kameroen. Hij debuteerde al in 2014 bij de Ontembare Leeuwen, hij was toen amper 19. Ook onder het bewind van Hugo Broos als bondscoach bleef Ondoa onder de lat staan bij Kameroen. Hij won met zijn land in 2017 de Africa Cup en speelde daarna ook een voortreffelijke FIFA Confederations Cup. Nu haalt Hugo Broos de beloftevolle doelman naar KV Oostende.

“Een jonge, maar zeer ervaren doelman met veel potentieel”

Met de komst van Ondoa heeft KV Oostende nu opnieuw drie goeie doelmannen in de kern. Een noodzaak voor elke club. “Fabrice is 1m85 en heeft een enorme sprongkracht. Het is een doelman waar ik ontzettend kon op rekenen tijdens de Africa Cup,” vertelt Sportief Directeur Hugo Broos. "Ook Gert zag hem aan het werk en zei meteen ‘JA’. Sevilla lange tijd dwarsgelegen…

Fabrice Ondoa is enorm gelukkig dat hij zich eindelijk kan tonen op het hoogste niveau in Europa. “Mijn geduld en harde werken wordt nu beloond, dankzij Mr. Broos,” zegt Ondoa met veel respect. “Ik zat in Spanje om onbegrijpelijke redenen op een dood spoor en toen Mr. Broos me belde om te zeggen dat hij nog een doelman zocht, wou ik direct komen. Uiteindelijk ben ik blij dat het gelukt is. Ik weet dat KV Oostende in het verleden met Didier Ovono een zeer geliefde en goeie Afrikaanse doelman had. Het is aan mij om te bewijzen dat ik een zeer waardige opvolger ben. Samen met William Dutoit zal ik op een sportieve en collegiale manier werken om deze club weer succes te bezorgen.”

Voorzitter Peter Callant is trots dat KV Oostende een nieuwe zwarte panter heeft. “Hugo Broos was er heel snel bij toen hij wist dat Ondoa weg wou uit Spanje. Hij vertelde me dat dit ook een keeper is waar we konden op bouwen. Uiteraard zal Fabrice het zelf moeten waarmaken, maar ik heb er vertrouwen in dat hij hard zal werken om zijn plaats onder de lat te verdienen. Hopelijk maken de fans niet de vergelijking met Didier Ovono. Fabrice heeft een andere stijl, is een ander type doelman. Maar we hopen dat hij even geliefd en succesvol kan worden bij KV Oostende. Het is in elk geval een enorm talent.”

KV Oostende speelt  vanavond zijn eerste oefenwedstrijd van het seizoen op het veld van KSKV  Zwevezele. Volg de match op Twitter via #ZWEKVO.
Een verslag en beelden van de match volgen later vanavond op onze website.