Yves Vanderhaeghe en Tony Obi in debat

13 mei 2016 | Supporters

Woensdagavond stond in de Ostend Tennis Club de vierde avond van de 'Vrienden van KVO' gepland, een gezellige bijeenkomst van de 'oude' garde bestuursleden, medewerkers, directieleden, sponsors, ... en een initiatief van Bart De Bruycker, Guy Van Loocke, Peter Verdonck en Filip Tavernier. 

Eregasten waren trainer Yves Vanderhaeghe en KVO-icoon, jeugdtrainer én Facebook-analyst Tony Obi. Journalist Peter Rossel leidde het dubbelgesprek in goede banen. Beide heren hadden het openlijk over het verleden, heden én de toekomst. 
We geven jullie hier alvast een samenvatting van het gesprek. 

Tussen 1989 en 1992 speelden jullie tegen elkaar in derde klasse. Tony bij KVO, Yves bij Roeselare. Wat herinneren jullie zich van die confrontaties?

Vanderhaeghe: "Ik herinner me dat ik in Oostende eens verblind was door de zon en naast de bal kopte. KVO profiteerde en scoorde. Ach, ik deed dat met opzet hé, ik wist toen al dat ik ooit trainer zou worden bij KVO (lacht)."
Obi: "Toch droop de klasse bij Yves er toen al af. Hij had alle kwaliteiten die een middenvelder moet hebben: loopvermogen, karakter, een goede passing en een uitstekende balrecuperatie. Het is niet verwonderlijk dat hij later nog een prachtige carrière bij elkaar voetbalde."
Vanderhaeghe: "Maar jij was ook een goeie speler hoor Tony. Ik herinner me dat jij de snelle aangever was en Yves Essende de sterke afwerker."
Obi: "Ik blijf erbij dat Essende de beste spits is die ooit bij KVO speelde. Zelfs tot op het heden ja. Hij bezat alle kwaliteiten die een spits moet hebben. Zijn enige minpunt was dat hij nogal lui kon zijn. Als hij terugkeerde uit vakantie kampte hij steevast met overgewicht. Maar wat een fantastische mens is hij ook!"
Vanderhaeghe: "Sowieso was het niveau van derde klasse toen echt wel hoog."
Obi: "Dat bewees KVO toen het bijna Europees voetbal afdwong met veel dezelfde spelers waarmee het de promotie afdwong in derde klasse."

Matchverslag Roeselare - KVO, mét Vanderhaeghe en Obi
Foto: Archief Kris Heddebauw

KVO haalde dit seizoen voor het eerst in de geschiedenis Play-off 1. Van welke wedstrijden hebben jullie het meest genoten ?

Obi: Voor mij was dat de 5-2 zege tegen kampioen AA Gent. Maar ook de laatste wedstrijden in de Play-offs waren om duimen en vingers af te likken. Na de nul op zes zag ik het verloop van de Play-offs somber in. Tegen Club Brugge zaten er veel grote namen op de bank. In Genk kwamen ze wél aan de aftrap maar liep het nog slechter. Toen had ik medelijden met Yves. Hij probeerde zaken te veranderen maar het leek niets op te leveren. Daarna ging het echter weer in stijgende lijn en nu mogen we zelfs nog dromen van een Europees ticket."
Vanderhaeghe: "In die match tegen Gent nam ik nochtans een risico. Tot verwondering van velen zette ik Rozehnal voor het eerst op de bank. Als we toen zwaar verloren, zou ik die ingreep op mijn bord krijgen. De man op man aanpak met Godeau en Milic pakte echter goed uit en we speelden één van onze betere wedstrijden van het seizoen. Maar de wedstrijd die mij het meest zal blijblijven, is toch wel de thuiszege tegen Anderlecht. Omwille van de manier waarop we toen speelden maar vooral omdat we toen beseften dat we écht wel een rol konden spelen in deze competitie. Toen we de week erna ook wonnen op het veld van Standard was de trein vertrokken."

Waarom dan de terugval na Nieuwjaar? 

Vanderhaeghe: Ach, dat is een samenloop van omstandigheden. Blessures, bepaalde spelers uit vorm, pech, ... Zo kregen we in de slotminuten kostbare en vermijdbare doelpunten tegen in de wedstrijden tegen Waasland-Beveren, Kortrijk en Moeskroen. Na die twee op negen moesten we wat afhaken. Aan de andere kant, als we op het niveau van de eerste maanden bleven spelen, voetbalden we wel voor de titel hé. Ik denk dat we al bij al zeker tevreden kunnen zijn over ons seizoen. En als we nog een kers op de taart kunnen plaatsen, waarom niet hé?"
Obi: "Op de laatste speeldag Europees voetbal afdwingen op het veld van Club Brugge hé Yves."
Vanderhaeghe: "Dat zou een mooie ontknoping zijn hé (lacht). Ach, tijdens de wedstrijd tegen Club hoorde ik mensen 'Mauve Yves' roepen maar dat is echt niet waar hoor. Als kind was ik zelfs supporter van Club Brugge. Ik verzamelde alles van Jan Ceulemans. Later speelde ik natuurlijk lang bij Anderlecht en zoiets vergeet je niet. Maar KVO is mijn werkgever en op dit moment is dat ook de enige club die telt voor mij."

Binnenkort komt ook de transferperiode er weer aan en er circuleerden al enkele namen in de media. Wat mogen we verwachten? 

Vanderhaeghe: "Ik kan alvast zeggen dat heel wat namen die werden genoemd, niet kloppen (lacht). 
Obi: "Achterin moet er wel iets bij hé Yves?"
Vanderhaeghe: "Dat is een feit. We hebben op dit moment slechts drie centrale verdedigers en Rozehnal is ook niet meer van de jongste. Het kan in zijn voordeel zijn om af en toe eens te rusten. Ook een back-up voor Brecht Capon op rechts is geen overbodige luxe, al doet Vandendriessche het daar niet onaardig. Maar we hielden slechts vijf keer de nul dit seizoen en dat is te weinig."
Obi: "Mogen we op aanvallend vlak nog iets verwachten?"
Vanderhaeghe: "Dat zal er ook een beetje vanaf hangen wie er al dan niet vertrekt. Misschien is een grote, sterke spits wel een mogelijkheid. Op de flanken zitten we zeker goed en we zullen er alles aan doen om Fernando Canesin nog een jaartje aan de kust te houden."

Zijn er spelers van de beloften die volgend seizoen al de stap kunnen zetten naar de eerste ploeg?

Vanderhaeghe: "Flankspeler Segbia zat tegen Anderlecht voor het eerst in de 19-koppige selectie. Het is zeker mogelijk dat hij de voorbereiding meemaakt met de A-kern. Daarnaast zijn er nog enkele talentvolle spelers die we volgen. Ik heb ook gehoord dat er met de U17 een sterke generatie aankomt."
Obi: "Zij deden het inderdaad schitterend dit seizoen. De doorstroming is echter niet zo evident. Door jarenlang in tweede klasse te spelen, verloren we veel talent aan ploegen als Club Brugge en AA Gent. Denk maar aan spelers als Birger Verstraete, Igor Vetokele en Jinty Caenepeel. De komende jaren moeten we zulke jongens hier kunnen houden."
Vanderhaeghe: "Amai, ik wist zelfs niet dat Vetokele een Oostendenaar was. Hoe dan ook is het altijd een meerwaarde als je met enkele jongens van eigen kweek kunt spelen. Dat schept ook een band met de supporters."
Obi:  "In mijn tijd speelden er talloze streekspelers in de eerste ploeg. De tijden zijn natuurlijk wel veranderd. Na het Bosman-arrest is het voetbal meer en meer business geworden. Daarom mogen we Marc Coucke dankbaar zijn. Hij en zijn team trekken zelfs sponsors aan uit het binnenland."

Dat was het heren. Bedankt voor het aangenaam gesprek. 

Vanderhaeghe: "We moeten dat gesprek eens verder zetten in jouw zaak hé Tony."
Obi: "Jullie zijn altijd welkom in 't Valentientje' hé Yves. De zaak staat wel over te laten dus ik weet niet hoe lang ik er nog zal staan. Maar als de zaak overgelaten is, heb ik weer meer tijd voor KVO hé Yves. Dan kan ik de wedstrijden weer bijwonen in het stadion."
Vanderhaeghe: "En dat meteen in een gloednieuwe tribune! Na de match drinken we dan een frisse pint of Filou Tony!"

Santé ! 

Groepsfoto van de 'Vrienden van KVO'