"We zetten nieuwe sportieve structuur op poten"

30 apr 2019 | Sportief

Dinsdagnamiddag stonden voorzitter Franck Dierckens en CEO Patrick Orlans de verzamelde pers te woord over de onderlinge beslissing om de samenwerking met Hugo Broos te stoppen. Ze lichtten alvast ook een tipje van de sluier op in verband met de nieuwe trainer. Een overzicht:

Nieuwe sportieve structuur
“We rekenen Hugo niet af op de transfers, maar willen simpelweg een nieuwe structuur op poten zetten,” aldus voorzitter Dierckens. “Eentje zonder sportief directeur, maar mét een comité bestaande uit verscheidene mensen. Samen met Patrick Orlans zal ik dat comité leiden, maar het is ook niet zo dat wij hier alleen de sportieve lijnen zullen uitzetten hé. Zo zal Guy Ghysel, toch een echte KVO-man én voetbalkenner, daar een belangrijke rol in vervullen met daarnaast ook een rol voor de trainer en enkele consultants met ervaring in de voetbalwereld. Bij clubs als Genk en Club Brugge werken ze trouwens ook zo, zonder ons te willen vergelijken met die topploegen natuurlijk. Eigenlijk creëren we een driehoek waarvan de eerste hoek bestaat uit mezelf en Patrick Orlans, de tweede hoek is de adviserende scoutingscel en de derde de trainer. In die driehoek is dan geen plaats meer voor een sportief directeur pur sang en dat is de enige reden waarom de samenwerking met Hugo werd stopgezet.”

Scoutingscel
“In moeilijke omstandigheden heeft Hugo goed werk verricht, met bepaalde transfers die geslaagd zijn en andere die minder geslaagd zijn. Maar zijn grootste verdienste is dat hij hier een scoutingscel installeerde. Daardoor hebben we een eigen database van spelers per positie op het veld en zijn we minder aangewezen op wat makelaars aanbieden. Als Trossard vertrekt bij Genk, dan hebben ze daar meteen enkele kandidaten om hem op te volgen. Daar moeten wij ook naar toe. Wél heeft elke speler een makelaar en moet je met die mensen kunnen en willen spreken.”

Dichter bij de spelers
“Als voorzitter wil ik dichter bij de spelersgroep staan. Daarom maak ik werk van een spelersraad, waarmee ik om de zoveel tijd zal samenzitten. Ik wil weten wat lééft in die groep. Daarom zal ik trouwens ook mijn kantoor hebben op ‘de Schorre’. Al besef ik ook wel dat je soms eens wat afstand moet nemen. Ook met de trainer wil ik een rechtstreekse lijn hebben, zonder dat ik me daarom zal moeien met de opstelling hé. Ik zal niet in de kleedkamer komen tijdens de rust, dat is niet mijn taak.

"Ik wil dichter bij spelers en trainer staan, maar zal me niet moeien in de kleedkamer hé."
Budget
“Ik heb er goede hoop op dat ons budget volgend seizoen opnieuw ongeveer 15 miljoen euro zal bedragen,” aldus CEO Patrick Orlans. “Zowat alle sponsors blijven ons trouw en de gesprekken met potentiële hoofdsponsors zijn druk bezig. Dit seizoen moesten we de tering naar de nering zetten omdat we ook nog veel kosten uit het verleden meesleepten. Als je kosten hoger zijn dan de inkomsten, dan moet je opletten wat je doet hé. Maar we bouwen die kosten stelselmatig af waardoor we weer meer ademruimte krijgen om sportief de club uit te bouwen. Te beginnen met de bouw van het nieuw oefencomplex op ‘de Schorre’. Dat zal een enorme meerwaarde betekenen en iets wat er eigenlijk al veel vroeger moest komen."

"Goede hoop op dat we volgend seizoen opnieuw 15 miljoen euro budget hebben"
Trainer
We zagen de naam al verschijnen in de pers en we kunnen bevestigen dat de Noor Kare Ingebrigtsen een serieuze piste is die op tafel ligt,” aldus Franck Dierckens. “Onze gesprekken met hem waren goed, het is een trainer die toch wel wat adelbrieven kan voorleggen. Máár hij heeft nog niet getekend en er staan nog twee andere namen op onze shortlist. We hopen binnen de week het trainersdossier af te ronden. En als we volgend seizoen tussen plaats zes en elf eindigen, zal ik een tevreden voorzitter zijn.”