"Tevreden over transferperiode"

02 sep 2018 | Sportief

Zondagmorgen, daags na de wedstrijd op STVV, blikten we met Hugo Broos terug op zijn eerste transferperiode als Sportief Directeur van KV Oostende. "Het was een hectische periode, er komt veel meer bij kijken dan je denkt. Elke dag word je via mail en telefoon bestookt door makelaars die een 'topspeler' in de aanbieding hebben. Na verloop van tijd moet je dan echt wel het kaf van het koren scheiden."

Hoe blik je nu terug op het geleverde werk van de voorbije maanden?
“Ik ben tevreden. Het meeste werk was natuurlijk al gebeurd in de maanden juni en juli, maar ook in augustus hebben we nog goede deals kunnen afronden. Ik ben blij dat het dossier-Coopman in extremis nog in orde is gekomen. We misten iemand die in de rug van de aanval het spel kan maken. Sander Coopman is zo iemand. Hij zal voor extra voetballend vermogen zorgen. Dat doet ook Jordi Vanlerberghe, dat bewees hij al toen hij inviel tegen Moeskroen en de match hielp kantelen. Het is dus goed dat beide spelers er nog zijn bijgekomen. Met Laurens De Bock hebben we op defensief vlak ook meer mogelijkheden. Hij kan zowel op links als centraal uit de voeten. Ik wou op 31 augustus niet voor voldongen feiten staan, mochten bijvoorbeeld Lombaerts en Bjelica nog vertrokken zijn. Met de komst van Laurens De Bock anticipeerden we hierop en bovendien was hij ook op financieel vlak een opportuniteit. Gisteren debuteerde hij zeker niet onaardig als vervanger van de licht geblesseerde Tomasevic.”

"De Bock was zowel sportief als financieel een opportuniteit"
Voor Nicolas Lombaerts werd er wel geen oplossing gevonden. Hij is nog steeds bij KVO.
“We hebben er nooit een geheim van gemaakt dat het loon van Nicolas zwaar weegt op ons budget. Maar we hebben ook altijd gezegd dat hij, zolang hij hier is, een volwaardig lid van de A-kern blijft. Het is ook niet zo dat wij als bestuur zeggen dat Nicolas op de bank moet zitten. Dat is een keuze die de trainer maakt en ik denk dat de defensie op dit moment stevig op zijn poten staat. Maar een blessure of schorsing is snel gebeurd en dan kunnen we Nicolas zeker nog nodig hebben.”

Je slaagde er ook nog in om enkele overbodige spelers weg te krijgen.
“Klopt. Mathias Bossaerts is vertrokken naar NEC en dat is een win-win voor alle partijen. Mathias heeft zich hier in twee seizoenen niet kunnen doorzetten en wij rekenden niet langer op hem. Hij kan zijn carrière nu herlanceren en wij hoeven zijn loon niet langer te betalen. Met Ramin Rezaeian zijn we tot een oplossing gekomen waarbij hij nu een vrije speler is. Ik heb de indruk dat die jongen zich hier nooit echt heeft thuis gevoeld en na het WK was de zin om hier te blijven, ver te zoeken. Dan heeft het weinig zin om hem hier te houden, temeer er ook nauwelijks concrete interesse was. Hij keert nu wellicht terug naar Iran waar hij een grote status heeft. Sportief kon hij zich hier ook nooit echt doorzetten en als doublure voor Brecht Capon kiezen we resoluut de kaart van ons eigen jeugdproduct Jelle Bataille. Die bewees met zijn invalbeurt tegen Zulte Waregem en zijn basisplaats op STVV opnieuw dat ie heel wat in zijn mars heeft. Voor Ibrahima Conte en Hasan Özkan vonden we voorlopig geen oplossing, al is de transfermarkt in sommige landen nog even open.”

Een ander jeugdproduct, Rocky Bushiri, vertrok wel op huurbasis naar Eupen.
“Rocky proefde vorig seizoen van eerste klasse en het was een ontgoocheling voor hem dat hij nu de wedstrijdselectie niet haalde. Hij wou graag spelen, maar dat konden wij hem nu niet garanderen. Vergeet niet dat hij nog maar 18 jaar is hé, voor een verdediger is dat nog enorm jong. Uiteindelijk kwam Eupen op de proppen en hij start er nu meteen in de basis. Dat is goed voor hem, maar ook voor ons want zo kan hij ervaring opdoen en volgend seizoen sterker terugkomen. Want ja, het is wel degelijk de bedoeling dat hij terugkeert naar KVO. Rocky kan een pion zijn voor de toekomst. Ook Nicolas Rajsel schrijven wij trouwens zeker nog niet af. Alleen had hij het wat moeilijk om het niveau weer op te pikken na zijn blessure en daarom is het belangrijk dat hij vaak aan spelen toekomt. Dat kan bij Roeselare en daarom lenen we hem uit. Hopelijk kan hij zijn niveau van bij Union terug vinden en dan ook volgend seizoen terugkeren bij ons.”

"Het is zeker de bedoeling dat Rocky volgend seizoen terugkeert"
Nóg een teken dat je op de (middel)lange termijn wil werken: je installeerde een gloednieuwe scoutingcel.
“Klopt. Het moet onze betrachting zijn om jonge spelers te vinden die weten dat ze hier kansen zullen krijgen en op wie we een meerwaarde kunnen creëren. En als het dan toch tegenvalt, hebben ze in elk geval niet veel gekost. Dit seizoen zijn Wout Faes en Indy Boonen voorbeelden hiervan. De scoutingcel staat onder leiding van Guy Ghysel, een echte Oostendenaar die gepokt en gemazeld is in KV Oostende. Daarnaast opteerde ik voor mensen die ik door en door ken: René Verheyen en Jos Volders als spelersscouts en Kurt Hinderyckx, die samen met Gilbert Hermans wedstrijdscout is.”

"Guy Ghysel (rechts) is gepokt en gemazeld in KVO en wordt opnieuw ingeschakeld als hoofdscout"
KVO startte zeer behoorlijk aan het seizoen met 9 op 18. Ben je hiermee tevreden?
“Je zult me niet horen klagen, al had ik op STVV liever een punt gepakt. Tien punten was mooi geweest. Maar bon, we verloren tegen Genk en Anderlecht, wat ‘normaal is’ en de drie andere wedstrijden wonnen we. OK, het spel kan zeker nog beter, maar we zijn een ploeg in volle opbouw. Ik had nooit gedacht dat we vanaf speeldag 1 sprankelend voetbal zouden spelen. De mensen moeten ook beseffen dat wij niet elk seizoen Play-off 1 zullen spelen hé. Het moet wel elk seizoen onze ambitie zijn, maar wij kunnen ons nu eenmaal geen transfers van 1 miljoen euro of meer permitteren en dan moet je ook dat tikkeltje geluk hebben dat quasi alle transfers meevallen. In principe heb je de vijf topclubs en als die doen wat ze moeten doen, schiet er maar één plekje meer over in die top zes.”

Komend weekend is er geen voetbal vanwege de interlandbreak. Betekent dit voor jou ook wat vrije tijd?
“Ja zeker, ik ga een weekje op vakantie. De batterijen opladen, wat genieten samen met het gezin en er daarna weer volle bak invliegen.”

Geniet ervan!