Richairo Živković (Ajax) wordt de nieuwe centrumspits van KV Oostende

16 jun 2017 | Sportief

KV Oostende en eredivisieclub Ajax Amsterdam bereikten vanmiddag een definitief akkoord over de transfer van Richairo Živković. De jonge aanvaller speelt de komende vier seizoenen in de Versluys Arena. Bij KV Oostende moet hij de vervanger worden van Nany Landry Dimata die de club meer dan waarschijnlijk zal verlaten. Živković is bijna 21 jaar oud (5 september 1996). Hij staat bekend als een talentvolle centrumspits, die de voorbije drie seizoenen ervaring opdeed in de Nederlandse Eredivisie bij o.a. FC Groningen, Ajax en FC Utrecht.

Sportief directeur Luc Devroe bereikte eerder al een persoonlijk akkoord met de jonge aanvaller van Ajax. Vanmiddag dan ondertekenden ook de beide clubs de overeenkomst voor zijn overgang.

Živković is geboren in Nederland. De spits kreeg zijn jeugdopleiding bij FC Groningen, waar hij op zijn 17de al debuteerde in het eerste elftal, als jongste speler ooit bij de club. Bij FC Groningen werd hij ook de jongste doelpuntenmaker uit de clubgeschiedenis, een titel die hij afsnoepte van… Arjen Robben. Hij scoorde er 10 keer en kwam daarmee in de top 3 van doelpuntenmakers onder de 18 jaar in de Eredivisie.

Zijn talent bleef niet onopgemerkt en in 2014 verhuisde Živković naar topclub Ajax Amsterdam, waarmee hij zelfs debuteerde in de Champions League. Maar de komst van enkele andere topspitsen blokkeerden zijn echte doorbraak. Ajax leende zijn jonge aanvaller uit aan o.a. Willem II en afgelopen seizoen aan FC Utrecht, waar hij 10 keer scoorde in 34 wedstrijden. Živković doorliep ook alle jeugdelftallen bij Jong Oranje, de Nederlandse nationale ploeg.

Nu komt de pijlsnelle spits dus definitief naar KV Oostende om zijn carrière definitief te lanceren. Sportief directeur Luc Devroe is bijzonder opgetogen met deze transfer. “Het betekent toch wel heel wat dat een jongen met dergelijk talent voor KV Oostende kiest. Veel andere clubs hadden immers interesse in Živković,” weet Devroe. “Zijn snelheid en gestalte zijn zijn belangrijkste troeven. Het is een ander type dan Dimata, hij is iets groter, gaat niet zozeer in het duel, maar is bijzonder wendbaar en heeft nog een enorme ontwikkelingsmarge, ook al is hij nu al zeer trefzeker. Elke eredivisieclub had er schrik van, maar nu zal hij zich in België opnieuw moeten bewijzen. Daar heb ik evenwel alle vertrouwen in.”

Richairo Živković zal volgende donderdag, 22 juni 2017 om 15u, aan de pers worden voorgesteld in de Digiconsult Pressroom van de Versluys Arena.