"Op training zie ik elke week progressie"

13 sep 2018 | Sportief

Na de interlandbreak beginnen we er zaterdag weer aan, met een thuiswedstrijd tegen Cercle Brugge. Twee dagen vóór die derby was het ideale moment om met Gert Verheyen terug te blikken op de eerste zes wedstrijden én vooral om vooruit te blikken op wat komen zal.

Gert, zaterdag beginnen we er weer aan met een thuismatch tegen Cercle. Hoe was de eerste interlandbreak?

Op zich is het eenvoudiger trainen met een kleinere groep, maar idealiter train je natuurlijk met je voltallige groep. Zeven spelers die weg zijn, is niet min hé. Vorige week maakten we wel van de gelegenheid gebruik om twee dagen naar Durbuy te gaan. Dat is het ideale moment om elkaar nog wat beter te leren kennen. Afgelopen weekend had iedereen vrij en was het perfecte moment om eens de gedachten te verzetten.

Hoe blik je terug op het eerste competitieluik? Negen op achttien, ben je daarmee tevreden?

Laat ons zeggen dat ik écht tevreden was geweest met twaalf punten. Maar we moeten realistisch zijn, op STVV maakten we geen aanspraak op een overwinning. Het had er wel 0-0 kunnen zijn dus met tien punten had ik perfect kunnen leven. Maar kom, we zullen ook niet klagen hé. Negen punten is zeker voldoende.

Mogen we zeggen dat het voetbaltechnisch nog beter kan én moet?

Goh, op dit moment is het gewoon moeilijk inschatten hoe mijn ploeg zal spelen. Het ene moment lijken we veel druk op onze schouders te dragen, het andere moment spelen we bevrijd. Maar we moeten nu ook niet té hard de focus leggen op het geleverde spel. Zo hadden we op STVV het meeste balbezit en rondden we voor het eerst de kaap van 500 passes. Dat is niet verkeerd tijdens een moeilijke verplaatsing. Waarmee ik niet wegstop dat we er te weinig kansen creëerden hé. In de zone van de waarheid was het toen te weinig, maar in andere wedstrijden hadden we dan weer minder balbezit, maar waren we wél efficiënt. Ik wil in eerste instantie enthousiasme en dynamiek zien en daarover mag ik zeker niet klagen. Intussen zie ik op training elke week progressie op voetbaltechnisch vlak en dat is belangrijk.”

Sander Coopman kan op dat vlak het niveau ook gevoelig opkrikken.

Sander kan en zal zeker iets bijbrengen en ik ben zeer tevreden met die transfer, maar hij zal het ook niet alleen doen hé. Elke speler moet voetballend iets bij kunnen dragen. Zoals doelpunten niet enkel van de spitsen moeten komen, maar van het collectief.”

"Coopman zal een goede transfer zijn, maar hij kan het ook niet alleen"

Toch kun je niet tevreden zijn dat je drie spitsen samen nog maar twee keer scoorden, niet?

“Als Milovic als verdediger je topschutter is, dan klopt dat niet echt hé. Maar we moeten ons daar ook niet blind op staren, dat is een momentopname. Al besef ik wel dat er een moment moet komen waarop aanvallers wel hun doelpuntjes meepikken. Ik was zelf een aanvaller en ik weet dat het weegt op de schouders als je een tijdlang niet scoort. Zo trekt Sindrit Guri zich dat misschien wel té veel aan. Pas op, het siert hem dat hij er mee bezig is hé, maar op STVV wou ik hem vooral beschermen tegen zichzelf door hem niet op te stellen. Hij moet niets willen forceren en gewoon spelen zoals we hem aan het werk zagen in Albanië en dan volgen die doelpunten ook wel. Wie weet is Fashion Sakala binnenkort ook wel vertrokken. Als hij invalt, gaat er altijd wel dreiging vanuit en hij scoorde tegen Zulte Waregem toch een knappe goal. Bovendien viel hij tot nu toe niet altijd in als aanvaller.”

"Sindrit moet niets willen forceren en gewoon zijn spel spelen"

In doel had je ook een knoop door te hakken. Is de beslissing al genomen?

Beide doelmannen hebben elk drie wedstrijden gekregen en op basis daarvan kies ik nu voor Fabrice Ondoa. Ik zeg niet dat William Dutoit het slecht heeft gedaan en ik weet ook dat hij in doel stond tegen topclubs als Anderlecht en Genk, maar ik vind dat Fabrice meer indruk maakte op vlak van présence en zelfvertrouwen. Die uitleg heb ik ook gegeven aan beide doelmannen. William is zeker nog niet afgeschreven, alleen krijgt Fabrice op dit moment de voorkeur.”

"Voorlopig kiezen we voor Fabrice Ondoa"

Achterin kwam er met De Bock nog iemand bij en ook Lombaerts bleef. Daar lijk je alvast keuze genoeg te hebben.

“Alle posities zijn dubbel bezet ja. Wat Lombaerts betreft, van mij moést hij nooit weg hé. Ik heb hem wel altijd gezegd dat ik hem geen basisplaats kan garanderen. In ons systeem moet je als linksvoetige centrale verdediger ook je plan kunnen trekken als zuivere linksachter en dat kunnen mannen als Tomasevic of De Bock nu eenmaal beter. Maar blessures en schorsingen zijn snel gebeurd en dan zal Lombaerts zeker nog nuttig zijn. Enige minpuntje is dat Ndenbe last blijft hebben van de knie en zeker nog een tijdje out zal zijn.”

Intussen zitten ook heel wat jongeren in de wachtkamer.

Bataille deed het niet onaardig als vervanger van Capon en viel goed in tegen Zulte Waregem. Dat is positief naar de toekomst toe. D’Haese en Boonen zijn twee jongens met enorm veel kwaliteiten, hun tijd komt zeker nog. Op sommige trainingen is Boonen nu al de beste speler, maar het heeft ook geen zin om die gasten voor de leeuwen te gooien. Ze met mondjesmaat brengen, is meestal beter. Intussen traint Özkan ook weer mee met onze A-kern. Die jongen gedroeg zich voorbeeldig bij de beloften en verdient het om nu weer met de A-ploeg mee te trainen. Verder zien we wel wat de toekomst brengt.

"Voorlopig traint Özkan weer mee met onze A-kern"

Tot slot, er zijn nu vier wedstrijden vóór de volgende interlandbreak. Wanneer ben jij een tevreden trainer?

Ik heb voor mezelf een puntenaantal opgeschreven dat ik zou willen halen, maar dat houd ik voorlopig nog voor mezelf. Na die vier wedstrijden kunnen we een nieuw gesprek hebben en dan laat ik je weten of we het hebben gehaald of niet (lacht).”