Hugo Broos schenkt klare wijn: "Ik lees veel speculaties"

18 apr 2019 | Sportief

Na vier wedstrijden in Play-off II maakt coach Hugo Broos de balans op  voor het verdere verloop van het seizoen. Ook maakt hij de ambities voor volgend seizoen kenbaar en schept hij duidelijkheid over de situatie van een aantal spelers zoals William Dutoit en Tom De Sutter.
En hoe zit dat nu met de aanstelling van de nieuwe hoofdcoach, waarover in de media veel te doen is? . “De afgelopen weken ontvingen we 35 sollicitaties. Intern maken we de balans op. Over de aanstelling van de nieuwe hoofdtrainer zullen we communiceren wanneer dit dossier afgerond is. In de zoektocht naar een nieuwe trainer worden een aantal namen genoemd. Maar openbaar speculeren, daar doen wij niet aan mee.” Hugo Broos zegt in dit interview de dingen gewoon zooals ze zijn. Een stand van zaken.

Hugo, we hebben vier wedstrijden afgewerkt in Play-off II en staan met 6 punten op een derde plaats in de groep. Hoe kijk je terug op de afgelopen wedstrijden?
 “Tot hier toe ben ik opgetogen met de teamprestaties in de afgelopen  drie wedstrijden. We begonnen niet overtuigend aan deze Play-offs. De openingswedstrijd tegen Eupen draaide uit op een ontgoocheling. De reactie van de spelersgroep na die thuisnederlaag was echter wel positief. De daaropvolgende wedstrijden stond er terug een stevig en ijverig team op het veld. Dat resulteerde ook in twee opeenvolgende overwinningen tegen Charleroi en Beerschot-Wilrijk. Afgelopen weekend moesten we wel onze meerdere erkennen tegen een sterk Sint-Truiden. Maar zelfs tegen de Truienaars, die net naast Play-off I grepen, zag ik een wilskrachtig elftal aan het werk. Het enige minpunt van deze wedstrijd is het tegendoelpunt dat we op stilstaande fase incasseren. Op die fase volgen een aantal spelers hun tegenstander niet waardoor de 1-0 valt. Dat is  ondertussen besproken en uitgeklaard. Maar in het algemeen zie ik na vier wedstrijden een evolutie in de teamprestaties, dat is toch wel een merkbaar verschil met het slot van de reguliere competitie. Dat stemt me wel tevreden.”

"Tegendoelpunt op stilstaande fase was vermijdbaar"

Met welke aanpak ga je volgende wedstrijden voorbereiden?
“Heel simpel. Ik wil nog wedstrijden winnen. Wij moeten erop gebrand zijn om zoveel mogelijk punten te verzamelen in de resterende 6 wedstrijden. We willen dit seizoen nog alles uit de kast halen om in elke wedstrijd te knokken voor de overwinning. Deze Play-offs zijn een mooie opportuniteit om aan onze supporters te laten zien dat KV Oostende na een moeilijk seizoen toch strijdvaardig uit de hoek kan komen. Onze supporters verdienen beter dan wat ze dit jaar te zien gekregen hebben. Na een goed seizoensbegin zijn we helemaal onderuit gezakt in de reguliere competitie. Maar play-off II biedt opnieuw perspectieven. De basis voor volgend seizoen wordt onder andere tijdens deze Play-offs gelegd. Volgend jaar willen we een zorgeloos seizoen doormaken, met hier en daar een uitschieter tegen een topclub. Als supporters zien dat er een collectieve wil is om wedstrijden te winnen, dan hoop ik dat ze ook volgend seizoen massaal blijven komen om ons aan te moedigen. Deze Play-offs moeten we zien als klantenbinding naar volgend seizoen toe.”

Hoe schat jij de situatie van KV Oostende op de transfermarkt in?
“Ik ben ervan overtuigd dat we met het beschikbare budget een ploeg op de been kunnen brengen die de ambities kan waarmaken. We moeten een strijdvaardige ploeg bouwen die meedraait in de middenmoot en in topwedstrijden de tegenstander kan verrassen. Natuurlijk hebben we niet meer de mogelijkheden die KVO ooit had maar in tegenstelling tot wat er in de pers verschijnt, zijn er weldegelijk middelen om een kwalitatieve spelersgroep samen te stellen. Ons scoutingsapparaat is ondertussen meer dan een jaar actief waardoor we een goed zicht hebben op een aantal transfertargets. Die targets zijn spelers die een meerwaarde kunnen bieden om volgend seizoen de ambities waar te kunnen maken.“

Als technisch directeur sta je ook in nauw contact met die scoutingscel. Hoe is het daar mee gesteld?
 ”Toen ik hier toekwam, was er quasi niets op vlak van spelersscouting. Nu hebben we op één jaar tijd al veel werk verricht. Vóór nieuwjaar zagen onze scouts enorm veel wedstrijden. Aan de hand van hun scoutingsverslagen hebben we de spelers in een database gestopt. In eerste instantie hebben onze scouts lijsten opgesteld met spelersprofielen. Op basis van deze lijsten zijn we gaan doorscouten en vielen er een aantal namen af. Nu worden de juiste profielen eruit gefilterd en vervolgens op een short list van een drietal spelers per gewenste positie geplaatst. We hebben een aantal interessante jongens op het oog. Maar concrete namen mag je nog niet verwachten. De komende maand worden alle spelersprofielen ten opzichte van elkaar afgewogen en nemen we een beslissing met welke spelers we rond de tafel gaan zitten.”

"Onder Guy Ghysel heeft onze scoutingscel op één jaar tijd goed werk verricht"
Volgend seizoen zal ook een nieuwe trainer aan het roer staan. Verschillende namen worden genoemd. Wanneer valt de beslissing over de aanstelling van de nieuwe coach?
“De afgelopen weken hebben we zo’n 35 sollicitaties binnen gekregen. Maar wij zijn binnen KVO gericht op zoek naar een hoofdtrainer met een bepaalde dynamiek, een trainer met ambitie die aan de slag zal gaan met ons spelerspotentieel. Van de genoemde namen klopt het dat we hebben gesproken met Sven Vandenbroeck en Glen De Boeck. Maar gisteren las ik bijvoorbeeld in de pers dat Gino Caen in pole-positie ligt om de taak op zich te nemen. Dat klopt niet. Caen heeft inderdaad zijn kandidatuur ingediend maar ik had geen gesprek met hem. Communiceren over de aanstelling van de nieuwe hoofdtrainer zullen we dan ook doen wanneer alles in kannen en kruiken is. Ik schat dat dit ten laatste begin mei zal zijn.”

Het gonst ook van de transfergeruchten. Wat is daar van aan?
“De situatie bij KVO is duidelijk. Spelers met een lopend contract blijven ook volgend seizoen bij ons, tenzij er een mooi bod op tafel komt dat voor iedereen interessant is. Zo is het geen geheim dat Fernando Canesin zijn contract na volgend seizoen afloopt en dat zowel wij als Fernando openstaan voor een bod van een andere club. Bij een mooi voorstel waar alle partijen beter van worden, is alles bespreekbaar. Maar als er een club geïnteresseerd is in één van onze spelers, moet er boter bij de vis komen.
In de pers stond dat William Dutoit weg moet, maar ook daar is niets van aan. Zowel Dutoit als Ondoa hebben nog een contract en blijven in principe bij ons. William zijn contract loopt eind volgend seizoen af, maar wij hebben een optie die we eenzijdig kunnen lichten. Maar ook hier, als er interesse is van andere clubs, dan zijn wij bereid om te luisteren. Derde doelman De Bie is dan weer einde contract en vertrekt. Hij wordt meer dan waarschijnlijk vervangen door een doelman uit eigen jeugd. Met Tom De Sutter hebben we dan weer een mondeling akkoord voor een extra seizoen en ik vertrouw erop dat we dit volgende week definitief kunnen afhandelen met zijn makelaar.  Banda, Rajsel en Bah keren terug van hun uitleenbeurt, maar op die laatste twee rekenen we volgend seizoen in principe niet meer. Zij mogen uitkijken naar een nieuwe club.”

"Dutoit moet zeker niet weg"

Wat is de situatie van de spelers die wij huren?
“De Bock en Vanlerberghe keren in principe terug naar hun club van herkomst. De optie op Nouri zullen we dan weer niet lichten. Aanvankelijk was het de bedoeling om dat wél te doen, maar we besloten om terug te komen op die beslissing om de ontwikkeling van Jelle Bataille niet te blokkeren. Er is nog schaafwerk aan Jelle als rechtsachter, maar hij speelde ook sterke wedstrijden op die positie. En met Brecht Capon zitten we sowieso goed. Over Nastic beslissen we na de wedstrijden tegen Charleroi en Westerlo.”

Veel succes met die komende wedstrijden Hugo.