Geslaagd praatcafé bij Ford Unicars

06 nov 2019 | Sportief

Dinsdagavond vond voor het tweede opeenvolgende jaar het ‘Kustboys-praatcafé’ plaats bij onze trouwe partner Ford Unicars. Het werd een geslaagde avond waarop een 250-tal supporters present tekende. Voorzitter Frank Dierckens, Sportief Manager Guy Ghysel en het trainersduo Kare Ingebrigtsen - Franky Van der Elst gingen alvast geen vragen uit de weg.

Unicars-zaakvoerder Carlo Durie had alles uit de kast gehaald om de supporters op gepaste wijze te ontvangen: lekkere goudgele frietjes en fris gekoelde drankjes - mét natuurlijk ook Filou - geserveerd door het organiserende team van de supportersfederatie Kustboys.
Na een verwelkoming door Kustboys-voorzitter Peter Van Nuffel kregen alle fans de kans om met de spelers op de foto te gaan. Een foto met je favoriete speler in een chique Ford Mustang Cabrio? Het kon dinsdagavond.
Op de foto in een Ford Mustang Cabrio
Maar het merendeel van de supporters was natuurlijk gekomen voor het eigenlijke praatcafé. Nadat supporters Jakob De Bruyne en Kim Van Nieuwenhuysen, Wout Faes, Brecht Capon en Kevin Vandendriessche aan de tand hadden gevoeld – ja, het ‘aanvoerdersakkefietje’ van op STVV werd uitgepraat- volgde een muzikaal intermezzo van ‘Klein Komitee’, ’t Is mor èèn an de zèè’, weet je wel.

Het zwaartepunt van de avond lag in het tweede deel. Daarin had onze ambassadeur Martin Heylen op zijn eigen onnavolgbare wijze een zetelgesprek met het trainersduo Kare Ingebrigtsen - Franky Van der Elst. Een overzicht:

Kare Ingebrigtsen & Franky Van der Elst over ...

- hun manier van coachen
“Ik ben geen roeper en zal dat ook nooit zijn,” aldus Kare Ingebrigtsen. “Als speler kon ik er zelf niet mee om als een trainer een bullebak was. Ik ben ervan overtuigd dat een menselijke aanpak veel effectiever is. Maar voor alle duidelijkheid, ik kán wel kwaad worden hé. Maar dat is iets wat ik vooral hou voor achter de schermen. Tijdens een wedstrijd heeft zoiets volgens mij weinig zin.”
“Ik ben misschien net iets expressiever en sta net iets meer te gebaren tijdens een match dan Kare, maar ook ik ben zeker geen roeper hoor,” aldus Franky Van der Elst. “Misschien hebben we daardoor soms de perceptie tegen, maar ik vind dat je vooral trouw moet blijven aan je eigen karakter en filosofie. En zoals we weten, alles staat of valt uiteindelijk met de resultaten hé.”

"Trouw blijven aan eigen filosofie en karakter"
- de slechte resultaten van de laatste weken
“Het is altijd moeilijk om oorzaken aan te duiden voor het falen en nog moeilijker om oplossingen te vinden,” zo vertelt Kare Ingebrigtsen. “Maar goed, het is onze job én die van de spelers om die oplossingen te vinden en we doen daar ook alles aan. Tegen STVV pasten we onze veldbezetting aan en speelden we vanuit een goede organisatie. Op de tegenaanval waren we in de eerste helft de gevaarlijkste ploeg, maar onze kansjes gingen niet binnen. In de tweede helft betaalden we een foutje weer meteen cash. We moeten eens op voorsprong kunnen komen met een ‘shit goal’ en zo de drie punten pakken. Dan ben ik ervan overtuigd dat we weer vertrokken kunnen zijn.”

- de afwezigheid van Palaversa
“We mogen ons niet wegsteken achter het gemis van één speler, maar het is wel zo dat Palaversa cruciaal was in ons sterk seizoensbegin,” aldus Franky Van der Elst. “Hij is goed in de recuperatie en brengt ook voetballend het spel weer op gang. Net de zaken die we vorig seizoen misten en die we nu toch ook wel weer missen. Na de interlandbreak kunnen we hem normaal gezien weer recupereren.”

"Palaversa recupereren na de interlandbreak"
Na het trainersduo namen voorzitter Franck Dierckens en Sportief Manager Guy Ghysel plaats in de zetel. Een overzicht:

Frank Dierckens over ...

- de financiële situatie
“eerst en vooral wil ik erop wijzen dat er géén cashflowprobleem is. Alle spelers én medewerkers worden correct en op tijd betaald. Maar we maken er geen geheim van dat er vers geld nodig is om in maart de licentie te behalen. Daarom hebben we niet gewacht tot januari om in actie te schieten, maar hebben we nu al de kat de bel aangebonden. Zo hebben we tijd om oplossingen te zoeken. Ik ben er dan ook van overtuigd dat alles goed komt. Zeker omdat er op het einde van dit seizoen heel wat kosten uit het verleden wegvallen.”

- het stadiondossier
“één van die kosten uit het verleden is de huurprijs van 1,2 miljoen euro per jaar voor de tribune. We weten intussen zeker dat het Oostendse stadsbestuur de tribune niet zal overkopen. Maar willen we die last verlichten, dan kunnen we als club misschien de tribune overkopen. Dat zou een groot voordeel zijn die we kunnen bieden ten opzichte van potentiële investeerders. Ik kan alvast zeggen dat alle gesprekken in een constructieve sfeer verlopen.”

- potentiële investeerders
“Een binnen- of buitenlandse investeerder? Laat ons zeggen dat de kansen fifty-fifty zijn. Mijn voorkeur gaat natuurlijk uit naar een binnenlandse, maar dat moet ook mogelijk zijn. Of ik dan zelf voorzitter blijf? Ik wil héél graag aan boord blijven, mijn werk hier is bijlange nog niet af. Maar als een nieuwe investeerder eist dat ik het schip verlaat, dan primeert voor mij het clubbelang en zal ik gaan.”

"Alle vertrouwen in dat alles goed komt," aldus Franck Dierckens
- het budget
“In de periode met Marc Coucke schommelde dit tussen de 17 en 18 miljoen euro, voorlopig klokken we af op een kleine 15 miljoen. Dat is een realistisch bedrag voor een club als KV Oostende. Zo organiseren we veel extra events - denk maar aan de Horeca Corner van twee weken geleden - en die zijn ook noodzakelijk als we dat budget willen aanhouden. Bovendien hebben we één van de grootste business communities in eerste klasse. En dat is - en dat wil ik toch benadrukken - een grote verdienste van Patrick Orlans, die dag en nacht bezig is met de club. Dat KVO dus niet leefbaar zou zijn in eerste klasse is voor mij onzin.” 

- de winterstage in Spanje
“Ja, we gaan opnieuw op stage, maar ik wil dat gegeven wel even nuanceren. Eerst en vooral zal de stage ons een pak minder kosten dan vorig seizoen. We logeren in een hotel dat prijs-kwaliteit veel meer aansluit bij onze club, we reizen met een kleinere delegatie af want enkel mensen die nauw betrokken zijn bij het sportieve, gaan nog mee. Én bovendien wordt deze stage voor een deel gesponsord. Omwille van deze factoren is het stagebudget slechts een héél kleine fractie van ons totale budget. En natuurlijk is het de bedoeling dat er hard wordt gewerkt met twee trainingen per dag. We gaan daar zeker niet op vakantie hé.”

Guy Ghysel over ...

- de transfers:
“We hebben dan wel een budget van om en bij de 15 miljoen euro, maar doordat we die kosten uit het verleden meeslepen, was ons sportief budget héél beperkt. Zo was er géén geld om spelers te kopen, enkel voor Hjulsager betaalden we een kleine som. En dat kon enkel maar omdat we ook nog wat geld incasseerden met de verkoop van Coopman. Daarnaast kozen we voor huurspelers - Palaversa en Sylla - en voor vrije spelers - Skulason, Vargas, Sane en Neto. Die laatste twee speelden de voorbije twee jaar amper, maar dat is dan ook de reden waarom wij ze konden aantrekken. We namen daarmee een berekend risico want die contracten zijn grotendeels prestatiegericht. We mikten erop dat Neto fit zou zijn tegen oktober en dat leek ook te lukken want hij startte tegen Standard. Daarna kende hij echter een terugval, niet aan zijn geopereerde knie, maar aan de kuit. Nu traint stilaan weer voluit mee, maar het heeft weinig zin om hem te forceren. Sane kwam op STVV aan de aftrap en je merkt dat ook hij de voorbije maanden stappen vooruit zette. Ik denk dat we alle spelers pas volledig kunnen evalueren in maart.”

"Neto was een berekend risico met een grotendeels prestatiegericht contract"
- toekomstige transfers?
“Ook in januari zal er geen budget zijn om spelers te kopen dus de enige opties daar zijn huren of vrije spelers aantrekken. Als er een goed bod komt voor één van onze eigen spelers zullen we dat, gezien de financiële situatie, natuurlijk bekijken. Als er een sterkhouder vertrekt, is het wel de bedoeling dat hij wordt vervangen.”

- geruchten rond Palaversa?
Op Facebook circuleren wilde geruchten over een vertrek van Ante Palaversa in januari. “Dat Palaversa hier geen minuut meer zal spelen omdat hij in januari naar Duitsland trekt? De mensen die dát verkondigen, mogen mij hun bronnen gerust eens kenbaar maken want het zijn er duidelijk die niet op de hoogte zijn. Het contract met Man. City stipuleert duidelijk dat zoiets niet kán. Het huurcontract kan enkel worden opgezegd als er aan ons wordt betaald. En tot op heden kregen wij alvast geen enkel bod binnen.”

"Palaversa vertrekken in januari? Daar hebben wij alvast geen weet van"
- spelers die einde contract zijn
“Er lopen wel wat contracten af na dit seizoen, maar het is nog wat te vroeg om gesprekken aan te knopen. Enerzijds zitten we in een moeilijke financiële én sportieve situatie en anderzijds mogen officiële gesprekken pas starten na de transferperiode in januari. Maar natuurlijk zijn we achter de schermen al bezig met ons huiswerk.”

De avond werd afgesloten met een slotwoord van Kustboys-voorzitter Peter Van Nuffel die de afscheidnemende Kustboys-bestuursleden Patrick Carrewyn, Annick Vandemaele en Andre Van Nieuwenhuysen in de bloemetjes zette. Superfan ‘Nielsje Norgan’ mocht tot slot nog afsluiten met wat misschien wel de meest prangende vraag van de avond was: “Zullen we winnen zaterdag?”. Ons trainersduo antwoordde hierop positief dus laat ons met z’n allen uitkijken naar een deugddoende driepunter. En … vanaf 18 u zwaaien de deuren van onze Versluys Arena open voor de supportersactie ten voordele van de clubkas. DJ’s zullen in de ‘Club 31’ en in ‘Obi’s Pub’ alvast de sfeer erin brengen. ’t Is mor èèn an de zèè … !!!

Nielsje Norgan is overtuigd: we winnen zaterdag!