Extra-sportieve gang van zaken

28 jan 2019 | Supporters

Weinig tijd om de nederlaag tegen Club te verwerken, want woensdag komt de ‘match van het jaar’ er aan… de terugwedstrijd van de halve finale van de Beker van België – Croky Cup tegen AA Gent. Toch willen we hier graag even terugkomen op een aantal extra sportieve zaken van afgelopen zondag.

Bij KV Oostende zijn we er ons van bewust dat bij de meeste topwedstrijden bezoekende supporters in onze (hoofd)-tribune opdagen. Vooral in de A, B en E-tribune is dat het geval. We erkennen deze situatie en begrijpen de ergernis hierover bij een (groot) gedeelte van onze eigen supporters. Vooral als deze bezoekers zich dan ook nog eens uitdagend opstellen t.o.v. de KVO-fans, die van nature vriendelijk en open-minded zijn.  Als club vinden we dat uiteraard vervelend. Ja, we liggen er wakker van, in tegenstelling tot wat soms beweerd wordt. Er kunnen excuses volgen, beloftes dat dit niet meer zal voorvallen, we gaan op zoek naar manieren om dergelijke situaties uit te sluiten.
Na de wedstrijd voerde de politie identificaties uit op basis van camerabeelden. 

Helaas stellen we telkens vast, welke inspanningen we ook doen en na overleg met alle mogelijke betrokken diensten van ticketing tot politie, dat we het kunnen proberen te beperken, maar nooit 100% kunnen uitsluiten.

Welke maatregelen?

We lezen suggesties van supporters zoals: controle van de identiteitskaart aan de ingang van het stadion, koppeling van het rijksregisternummer aan het abonnement, … helaas mag dat wettelijk niet. Zelfs de meest drastische oplossing, alleen verkopen aan abonneehouders is nooit sluitend.
Vanmiddag moesten we nog vaststellen hoe een ‘KVO-fan’ zijn tickets bijna voor de deur van het stadion zelfs doorverkocht aan een bezoekende supporter, die eerder werd afgewezen in de fanshop. Tickets voor de C-tribune dan nog! Supporters of abonneehouders die effectief betrapt worden op doorverkoop van tickets aan bezoekende fans zullen hierover aangeschreven worden. Hun abonnement wordt ontegensprekelijk ingetrokken. De tickets worden sowieso geblokkeerd voor de komende wedstrijden.

We proberen een groot deel van de problematiek al op te vangen met een aantal maatregelen voor de komende wedstrijden (die ook al werd gebruikt voor de verkoop zondag):

* online tickets enkel te koop voor wie de voorbije jaren een abonnement had op KVO. Tegen Antwerp is er helemaal géén online-verkoop.
* geen verkoop aan mensen met postcode 9000 en volgende. Behalve als ze geregistreerd staan als KVO-abonneehouder.
* screening via Gentse/Antwerpse politie van namen die bij KVO onbekend zijn en ticket kochten/proberen te kopen in 1 op 1.

Dankzij deze manier van werken, zijn al veel aanvragen geweigerd. We proberen zeker de B, C en D-tribune altijd te vrijwaren van bezoekende supporters.

De A–tribune en bij uitbreiding de E-tribune kunnen wel neutrale en/of bezoekende supporters hebben, omdat daar niet alles door abonneehouders is ingenomen. Sponsors of partners die grote acties voeren en dus beschikken over een aantal tickets per seizoen, krijgen in deze tribunes hun plaatsen. Ook in de VIP is het onvermijdelijk dat bedrijven vaak klanten, leveranciers of relaties uit de regio van de bezoekende ploeg meebrengen.

Versterking voor stewards
Een ander belangrijk luik gaat om het ingrijpen bij de vaststelling van uitdagend gedrag bij bezoekende supporters. We werken aan een sensibilisering/opleiding van onze stewards om kordater in te grijpen bij dergelijke situaties. Niet altijd een makkelijke opdracht. De komende wedstrijden zullen zij ondersteund worden door geüniformeerde diensten.

Vanzelfsprekend willen we onze tribunes vooral gevuld zien met KVO-supporters.
Vandaar ook de actie voor Oostendenaars tegen Antwerp.

We rekenen op een superambiance voor de enorm belangrijke wedstrijd tegen AA Gent woensdag en KVO neemt dan ook initiatief om voor een optimale sfeer te zorgen. Daarover lees je meer in dit artikel.