"Aan de spelers om zich nu te tonen"

08 mrt 2019 | Sportief

Hij hield er zelf geen rekening meer mee, maar nu staat Hugo Broos toch opnieuw op het oefenveld. Hij volgt (voorlopig) Gert Verheyen op als trainer, in samenwerking met Franky Van der Elst en de voltallige staf. Een relaas van zijn eerste twee trainingsdagen.

Hugo, heb je de knop al omgedraaid nu je weer als trainer fungeert?
“Het was nooit onze bedoeling om een nieuwe coach aan te trekken. Gert stond niet ter discussie dus het kwam als een verrassing dat ik nu toch weer trainer ben. Maar goed, ik heb dit altijd gedaan, heb ook mijn ervaring dus op de korte termijn was dit wellicht de beste oplossing. Ik doe het om de club te helpen en ook om Franky Van der Elst en de staf te ondersteunen. Franky is een goede veldtrainer en ook de andere trainers hebben hun specifieke sterktes dus ik kan rekenen op een goed team. Samen willen we er nu het beste van maken.”

Dus op de langere termijn wil je geen trainer blijven?
“Nee, die periode ligt in principe achter mij. Ik voel me goed in mijn rol als Sportief Directeur, waarin ik het voorbije jaar ook enorm veel heb bijgeleerd. Een rol als Technisch Directeur naar Engels model? Dat is een beetje wat we nu doen, met Franky die een groot deel van de veldtraining voor zijn rekening neemt, maar ik weet niet of zoiets op de lange termijn werkbaar is. Dan zou ik het merendeel van de trainingen moeten bijwonen, de transferbesprekingen doen, papierwerk afhandelen, … Dat alles lijkt me moeilijk combineerbaar, maar zeg nooit ‘nooit’.”

Legde je de voorbije twee dagen bepaalde klemtonen?
“Elke trainer legt wel zijn eigen klemtonen of heeft zijn eigen stijl, maar ik ga nu niet opeens alles omgooien hé. Ik heb Gert altijd gesteund in zijn keuzes en daar sta ik nog steeds achter. Veel wissels moet je nu dus ook niet verwachten. Wat ik wél heb gedaan, is veel gepraat met de spelers, hen uitgelegd wat we verwachten van hen. Nu is het aan hen om het op het veld te tonen. Daar ligt altijd de waarheid.”

"Ik praatte de voorbije twee dagen veel met de spelers"

Er staan nog twee wedstrijden op het programma en dat zijn niet van de minste, Gent en Anderlecht.
“We moeten maar eens tonen dat we toch punten kunnen halen tegen een topclub hé. En als we verliezen, dan moet het met opgeheven hoofd zijn, zoals bij de bekerwedstrijden. Na die matchen zullen we ons voorbereiden op Play-off 2. Daarin zal elke speler een kans krijgen om te tonen dat we op hem kunnen rekenen. We werken enerzijds naar volgend seizoen toe, maar we starten wel nog met de nodige ambities aan die Play-offs.”

Zal er al een nieuwe trainer zijn tijdens de Play-offs?
“Daar kan ik nu nog niet op antwoorden. Volgende week maken we een profiel op met de zaken waaraan onze nieuwe trainer moet voldoen. Daarna maken we een shortlist op met kandidaten. Intussen stromen de sollicitaties trouwens al binnen. Ik plak er geen datum op, het belangrijkste is dat we een geschikte kandidaat vinden.”

Naar volgend seizoen toe moet ook de kern kwalitatief versterkt worden.
“Daar zijn we ons natuurlijk van bewust. Ik denk dat ik kan zeggen dat ik nu beter gewapend ben dan vorige zomer. Ik heb veel bijgeleerd over het vak en heb een beter zicht op de markt. Bovendien is onze scoutingscel nu bijna een jaar actief en hebben we een database met spelers waaruit we kunnen puren. Het is de bedoeling om die database de komende jaren verder uit te breiden zodat zeker niet aangewezen zijn op louter makelaars. Er moeten zeker een viertal titularissen bijkomen die onmiddellijk een meerwaarde zijn.”

Kiezen we opnieuw voluit voor de Belgische markt? KVO is dit seizoen de club met de meeste Belgen op het veld.
“Als dat mogelijk is, kiezen we inderdaad opnieuw voor Belgen. Er moet wel een evenwicht zijn tussen jonge spelers en ervaren mannen. Wat niet wil zeggen dat een speler van 25 geen ervaring kan hebben. Ik kan wel zeggen dat mentaliteit bovenaan ons lijstje staat om potentiële spelers binnen te halen. Wie geen ‘goesting’ heeft, komt er niet meer in.”

Dat is duidelijk, bedankt Hugo.